Izložba fotografija 27. Smotre kazališnog stvaralaštva u Vukovarsko-srijemskoj županiji

Kazalište Mika Živković i Fotoklub Vinkovci, u sklopu 28. Smotre kazališnog stvaralaštva u Vukovarsko-srijemskoj županiji, organizirali su izložbu fotografija snimljenih na prošlogodišnjoj smotri.

Autori fotografija:

Izložba ostaje otvorena do 21. veljače 2016. Moguće ju je pogledati u Kazalištu Mika Živković u Retkovcima.

Retkovci 2016. - plakat

KAZALIŠTE I FOTOGRAFIJA – FOTOGRAFIJA I KAZALIŠTE

Govoriti-pisati o sličnosti ili razlikama između kazališta i fotografije ovisi što želimo biti. Opsežni pa nabrajati sličnosti ili kratko zaključiti koje su to tehničke razlike. 

Ovo prvo je niska osjećaja, poimanja i načina života, želje za imaginacijom, kreacijama. 

Zajedničko početno stanje, kada iz tame kazališne scene baš kao i iz tame kamere obscure izranjaju na svjetlo scene, glumačke kreacija isto kako što svjetlo piše tragove stvarajući latentnu sliku na fotografskom mediju. Oboje otvarajući beskonačan prostor kreativnosti na svakome svojstven način i stil izražavanja – predstavljanja.

Povezanost i međusobna ovisnost, često se očituje u zaljubljenicima u oboje. Snimateljima, onim strastvenim iz prvih redova koji izbjegavaju bilo kakvu prepreku bilo fizičku ili u distanci, strastveno snimajući gotovo sudjelujući u scenskoj kreaciji svojim neobuzdanim bljeskanjem stvarajući neplanirani (cesto nepoželjan) scenski efekt. Do pravih kazališnih neimara što također iz tame – tame gledališta tiho i nenametljivo bilježe glumačku gestu produžujući život glumca u vječnost, na zadovoljstvo glumca i snimatelja.

Eto tako započinje ili završava međusobna podrška, suradnja, nadopunjavanje u kreativnom stvaranju…

Zaljubljenost u isto samo po pristupu ili sa drugih polaznih točaka. Različito ali s istim ciljem ostvarivanja što bolje kreacije glumačke ili fotografske. 

Glumačke ili fotografske? Sve jedno koje, jer međusobno pridonose boljem rezultatu, dobra glumačka kreacija, dobroj fotografskoj, dobra fotografska dobrom glumačkom portretu, zaustavljenoj  gesti, grimasi, nisku sitnih mijena nevidljivih tromom ljudskom oku.

Izložbe kazališnih fotografija prilika su za podsjećanje, vračanje emocija, ponovan doživljaj a nerijetko za vrednovanje i istraživanje kazališnih kreacija i događaja. Tako i u ovome slučaju pregledom fotografija nastalih na protekloj smotri, uspoređujemo se (autori međusobno), prisjećamo (publika) i  ogledavamo (glumci sudionici susreta). 

Zaključno, družimo se kroz kazalište i fotografiju – fotografiju i kazalište, redoslijed nije bitan. 

Dražen Bota

Radujemo se Vašem posjetu!