Izložba: BUDICA

budica 2013

Fotoklub Vinkovci i Galerija fotografije Meraja povodom pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji pozivaju s radošću Vas na otvorenje klupske izložbe fotografija BUDICA.

Otvorenje izložbe biti će u Galeriji fotografije Meraja u nedjelju 30. lipnja 2013. u 20 sati. Dočekajte ulazak Republike Hrvatske u Europsku uniju u BUDICI! Naime, nakon svečanog otvorenja BUDICA ostaje otvorena sve do ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju.

Izložbu će biti moguće pogledati u ponedjeljak 01. srpnja 2013., kao i svakog utorka, petka i nedjelje sve do 21. srpnja 2013. u vremenu od 19 do 21 sat.

Na izložbi će biti prikazani radovi članova Fotokluba Vinkovci u klasičnom postavu i u multimedijalnoj prezentaciji. Svi posjetitelji će moći sudjelovati u interaktivnom djelu izložbe i ostaviti traga na njoj.

“Fotoklub Vinkovci već nekoliko godina prikuplja fotografske materijale s ciljem realizacije projekta Budica. Ideja i korijeni projekta neposredno su vezani uz realizaciju i uspostavu Galerije fotografije Meraja. Tada, 2010. godine bio je cilj spasiti od propadanja i u potpunosti reanimirati jedan od vinkovačkih toponima* i vrijedan povijesni objekt – Meraju (nekadašnja crkva Sv. Ilije i Vinka; gubi funkciju 1777.g.). U tome se u potpunosti uspjelo, a Galerija fotografije Meraja danas postaje poželjan prostor za realizaciju kako izložbenih, tako i programa drugačijeg tipa (prezentacije, projekcije, predavanja). Na taj način već su formirani i održavaju se brojni kontakti s prijateljskim udrugama iz zemalja članica EU – Češka, Slovenija.

Sada oživljen, prostor Meraje spreman je dati svoj doprinos očuvanju i revitalizaciji još jednoga vinkovačkog toponima – budice (vinkovački naziv za kiosk).  Budica je u životu jedne male gradske sredine poput vinkovačke imala veliku ulogu kao simbol koncentracije informacija i mjesto okupljanja. Ta mala limena, u početcima zidana tvorevina bila bi motiv i naziv izložbe. Sama izložba bi bila projekcija fotografija, a fotografije ozbiljnije obrađenih tema, vezanih za prostor grada bile bi izložene kao zasebni tematski segmenti. Izložba bi bila sociološki osvrt na ekonomski razvoj malih trgovina i na nekoliko bitnih vinkovačkih lokacija. Jedna stara budica našla bi svoje mjesto ispred Galerije fotografije Meraja pozivajući posjetitelje u galerijski prostor – na ulazak u vremensku kapsulu male vinkovačke budice.

Kakve to ima veze sa EU? Prikazali bismo što to donosimo Europi i što to želimo sačuvati – mali fragment života, maloga grada u trenutku velikoga povijesnog datuma. 

* Toponimi su vrsta riječi koje označavaju imena mjesta, njiva, pašnjaka, polja, naselja, gradova, ulica, trgova, dijelova grada i naselja i slična mjesta. Spadaju u oznake koje daju prve informacije o određenim mjestima, o ljudima, kulturama, vjerama i običajima onih koji žive ili su živjeli na tim mjestima i spadaju u prvorazredne povijesne i kulturno-povijesne izvore i spomenike.

Njihovo uništavanje predstavlja akt brisanja znakova postojanja ljudi, pojedinaca i zajednica etničkog, nacionalnog, vjerskog ili kulturnog karaktera, zbog čega ta imena i predstavljaju sastavni dio povijesnog spomeničkog obilježja i karakteriziraju prostor.”

Radujemo se Vašem dolasku!