meraja logo slovo m

Izložba: Mirjana Pešec i Lea Stojanović – Više od klika

Fotoklub Vinkovci i Galerija fotografije Meraja s velikim zadovoljstvom najavljuju izložbu fotografija Mirjane Pešec i Lee Strojanović. Otvorenje izložbe Više od klika biti će u četvrtak, 16. lipnja 2016., s početkom u 19 sati, u Galeriji fotografije Meraja.

pozivnica 10x15 lea i mirjana

Dvadeset pet portreta i dvadeset pet prizora

Fotografski susret dvadeset pet portreta fotografkinje Lee Stojanović iz kamere Mirjane Pešec i dvadeset pet fotografija mlade autorice iz ciklusa Arhitektura, Ljudi i Priroda čine na ovoj izložbi cjelinu rođendanske podrške punoljetnosti.

Portreti Mirjane Pešec odnose se isključivo na jednu osobu, unuku Leu, i to tijekom osamnaest godina. U tom vremenskom kontinuumu nastao je daleko veći broj fotografija, ali ovaj je izložbeni niz svojevrsno ubrzano animiranje oblikovnih i kolorističkih mijena koje kao na filmu ili u bajci pretvaraju bebu u djevojčicu, dijete u djevojku. U dvadeset pet fotografija (prisjetimo se da je za iluziju filmskog pokreta potrebno baš 24 sličice / fotografije u sekundi) promijenila je ne samo niz lica, karaktera, raspoloženja nego i ugođaja koji stvaraju skladne fotografske cjeline. Svaka od njih (svaki motiv za sebe) podložna je mogućoj priči koja se ne mora nužno poklopiti sa stvarnošću. I upravo je to ljepota i vrijednost ovih fotografija. U tom, dakle, fotografskom konceptu koji se temelji na portretu jedne te iste osobe i vremenskom slijedu, koji i nije drugo nego mijena sama, gledamo mladu buduću i sadašnju fotografkinju kako miluje ranjenu pticu, jaše na konju, gledamo je od svete pričesti do putovanja, fotografskih usvajanja ljubavi i znanja o tom čudesnom alatu koji samo djelomično samostalno upija svjetlosne projekcije ovog čudesno velikog i lijepog svijeta, dok mu je onaj subjektivni izbornik ravnopravan u činu pretvorbe prirodnog u artificijelno (neprirodno). I dok Mirjana Pešec portretno u 18 godina opisuje stasanje jedne osobe u buduću fotografkinju, ta nam mlada fotografkinja danas samostalno u svojih 25 fotografskih uradaka otkriva uzbudljive motive, svježe poglede, kolorističku mirnoću i sklad, ili svojim kreativnim činom fotografiranja otkriva život u pritajenoj drami, mistici, skrivenoj ljepoti raskoši i jednostavnosti koji egzistiraju istodobno, kao dar izbora. A njezin je izbor osobit, sofisticiran i zreo.

Branka Hlevnjak

© Lea Stojanović

Lea Stojanović

© Mirjana Pešec

Mirjana Pešec

Radujemo se Vašem dolasku!