Izložba: Dražen Bota – KAOS

Poštovani,

Gradski muzej Vukovar i Dražen Bota povodom Međunarodnog dana muzeja pozivaju Vas na otvorenje samostalne izložbe KAOS – fotografije, grafika i video.
Autor izložbe je zapaženi fotograf i multimedijalni umjetnik Dražen Bota.
Otvorenje izložbe bit će u četvrtak, 15. svibnja 2014. u 19 sati u Galeriji Oranžerija, Dvorac Eltz Vukovar. Izložba ostaje otvorena do 15. lipanja 2014.

Veselimo se Vašem dolasku!

pdf_file1KAOS katalog

pdf_file3KAOS pozivnica

kaos POZIVICA

kaos 43

 

 

 

**********

Sklonost manipuliranja tehničkom vještinom, koja je nestala s digitalnom fotografijom i realizacijom teme kroz doslovni opažaj svakodnevnih motiva,  temelj je stvaranja Dražena Bote.

On ne bježi od tehničke zahtjevnosti medija i pokazuje vještinu u postizanju akromatskog bogatstva crno-bijele fotografije. Posjeduje vitalni fotografski instikt za voajersko hvatanje trenutka i sposobnost za oživljavanje doslovnog opažaja u elementima stvarnosti. Manipuliranjem svjetlosti koja stvara sliku, od bogate izgrađujuće sjene do oštrih prijelaza koji razgrađuju formu,  preoblikuje uobičajene svakodnevne motive u stvaralačke refleksije.U seriji Kaos, promjenama odnosa pozitiva i negativa transformira predmetnu stvarnost u apstraktne univerzalne odnose i otkriva fizikalne zakone teorije relativnosti. Varijacijama istog motiva usmjerava na beskonačnost preobrazbi jednog elementa i njegovu paradigmatsku prirodu, odnosno sposobnost da se beskonačno mijenja u rukama i u oku umjetnika. Zgusnutim nizanjem fragmenta uvodi red u kaotične strukture motiva koji su kadriranjem postigli samostalnost i funkcioniraju kao cjelina.

Lana Skender, dipl. povjesničar umjetnosti i informatolog

iz kataloga izložbe Grupa 1999 Vinkovci – izložba jedanaesta
Galerija S. Kopač, Vinkovci, listopad 2011.

kaos 46

**********

Metijerski perfekcionistički izvedene fotografije izlomljene slame ukadrirane su u različitim varijantama položaja, odnosno međuodnosa. Učinak je grafizam nastao tamnim međuprostorom i osvijetljenim “širokim crtama” (kakvom se doima slama).

Iako su strukture često fotografski motivi, pa čak i obvezna stepenica u savladavanju fotografskog jezika, ove su fotografije “KAOS” (1,2,3) daleko od stereotipa. U sebi sažimaju moćnu dramaturgiju svjetla i sjene, kombinaciju realnosti i apstrakcije, promaknuće iz ništavnosti u sugestivnost duhovne naravi.

Branka Hlevnjak

iz predgovora, kataloga izložbe HRVATSKA FOTOGRAFIJA 2008, HFS 2008.

**********

K A O S

grafički rukopis Dražena Bote

Podloga i inspiracija ovim grafikama je fotografija realnog sadržaja slomljene, zgažene i položene vlati trave i listova trske u vodoravnom ili sličnom položaju koja može podsjećati i na bačenu slamu ili bilo kakav organski sadržaj isprepletenih vrpci, niti tkanine, stabljika i izduženih oblika ili bilo kojeg drugog raslinja ili materijala.

Osnovno nadahnuće je taj linijski preplet i koloplet koji otvara bezbrojne umjetničke i kolorističke mogućnosti u grafičkom iskazu slika-grafika koje je usvojio DRAŽEN BOTA u njegovim preklopima i promjenama, u tiskarskim pripremama i radostima iznenađujućih mogućnosti koje pruža način obrade negativa i otiskivanja prema autorovoj ideji i projektu.

KAOS je dobro izabrana tema za ove grafike i u daljnjoj koncepciji one predstavljaju nadrealne i apstraktne kompozicije koje ipak u sebi sadrže neki matematički red i princip popunjavanja prostora na tragu horor vacuija.

Ovdje se čak ni ne naslućuje omeđenost ili bilo kakav kraj ili završetak slike-grafike već se tu otvara beskrajni stvaralački  prostor u kojemu se multipliciraju elementi koji mogu stvoriti sve što poželiš samo je to ovdje potrebno – poželjeti.

Ove grafike začuđuju svojom kolorističkom svježinom šutejevske vokacije ritmizirajući i dinamično pokrećući čitav jedan neotkriveni impresionarij likovnih opservacija u nastajanju koje se mogu širiti do u beskraj. One povlače za sobom jednu cijelu ogromnu lavinu serigrafskih i multi-likovnih senzacija koje udaraju jednim snažnim grafičkim ritmom kome Dražen Bota određuje tonsku skalu, dinamiku i karakter izraza očekujući neočekivano on od meteža i nereda stvara i prikazuje način nastajanja i realizaciju reda i perfekcije nastanka novih grafičkih svjetova.

Na izložbi u Vukovaru odvija se ova likovna priča u jednom kontinuiranom slijedu i objašnjava redoslijed nastajanja i razvijanja toga KAOSA od osnovnih negativa filmova, suprotstavljenog svjetla (dobivenog na umjetni način)  i osnovnih matrica do konačne realizacije zahtjevnog likovnog kolorističkog duktusa.

Sve ovo pokreće duhovna snaga autora od fotografske perfekcije prema grafizmu, igre svjetla i sjene u perturbacijama BOTINE inventivne, stvaralačke i razigrane mašte koja otkriva nešto novo u pronađenom prostoru kao osnovna nezadrživa eruptivna snaga u likovno pokretnoj traci ili glazbeno scenskom doživljaju – dajući KAOSU neslućene likovne sadržaje u boji, tonu i draži grafičkog otiska u stvaralačkoj likovnoj igri koja se nalazi u osnovi svakog umjetničkog rukopisa.

Sve su grafike realizirane u nemirno pokrenutom ritmu koji se razvija i plovi u zadanom kvadratu kadra 46x50cm ili u ukupnom formatu 50 x 70 cm. Stripovski je to zadani kadar, može biti i filmska ili kanonski zadana veličina koja odgovara autorovoj viziji za rješavanjem tonskih cjelina i kompozicija koje u prostoj fabuli predstavljaju – n i š t a – ili ipak predstavljaju – s v e, ovisno od raspoloženja, stava prema životu ili životu samom, okrenutom prema sebi.

U osnovi, u podlozi – slike-grafike u prvom sloju nalazi se mrežasti i paučinasti grafizam, u osnovi sličan rukopisu koji označava i potvrđuje glavnu stilsku odrednicu Botinog stvaralačkog govora slike. Kroz ove grafičke kreacije ostvaruje se jedan dugački neprekinutu slikarski i grafički – n i z – koji je u osnovi svakog rađanja i traženja novog i inovativnog od samog početka, crno-bijelog, monokromnog, dvobojnog, trobojnog ili višeslojnog preklapajućeg klišeja ili matrice izmjenjujući se u boji, u tonu, u toplim i hladnim cjelinama koje stvaraju nizove u serijama otisaka sadržanih u konačnici od više stotina listova čineći tako jednu značajnu cjelinu Botinog likovnog opusa.

DRAŽEN BOTA izdvaja motive iz prirode sa željom da snagom svoga duha stvori i pokrene jedan zanimljivi život umjetnosti vezan uz nove grafičke medije i serijske multiplikacije kontrolirane od strane samog autora u kojima se u osnovi nalazi umjetnička fotografija.

Zdravko Dvojković, prof.
muzejski savjetnik

U Vukovaru, 5. siječnja 2014.

**********