Skupna izložba fotografija čeških fotografa amatera

Salon fotografije Vinkovci 2O11.

„Berounští“ fotorici / skupna izložba fotografija čeških fotografa amatera

Galerija fotografije Meraja

Vinkovci, od 10. lipnja do 20. srpnja 2011.

 

„Berounští“ fotorici

Berounští (ili Berounski) fotorici – slobodna Udruga fotografa iz Berouna i okoline snovana

2001. godine na inicijativu Jirke Semráda. Za prve članove se mogu smatrati Jiří Semrád i Jan Šroubek kojima su se kasnije pridružili Vít Vojtíšek i Vladimír Kasl. Isti su u srpnju 2002. godine po prvi put zajedno izložili svoje radove u galeriji „U Radnice“ u gradu Berounu (Češka Republika). Nešto kasnije su se priključili i ostali ljubitelji fotografije. Danas Fotorici djeluju u sljedećem sastavu: Simona Boarová, Eva Dobruská, Radek Dobruský, Tomáš Gruber, Vladimír Kasl, Martina Kittlerová, Václav Lála, Marcela Odlasová, Michal Pochyl, Jitka Rjašková, Jiří Semrád, Veronika Souralová, Lucie Suchá, Lucie Svobodová, Duško Šajković, Ivana Šnaidaufová, Jan Šroubek, Vít Vojtíšek, Petr Vydra.
Prva zajednička izložba Beorunskih Fotorika je održana u gradskoj galeriji u Beorunu u tzv. Holandskom Domu u ožujku 2004. Ta proljetna izložba je postala tradicija te se nastavlja održavati svake godine u isto doba i na istom mjestu. Iako se radi o ljudima raznih profesija, zanimacija i fotografskih smjerova, ljubav prema fotografiji je dovoljna što ih veže i sjedinjuje…

Pored spomenute tradicionalne izložbe svaki se od članova bavi i svojim individualnim projektima, tako da su radovi Beorunskih Fotorika bili predstavljeni od Pariza, preko njemačkog Glosara, Praga, Archangelska, Stepanakerta do Lodenice, Želkovice i Truskavinu. Osim toga, Lucie Suchá slika i izlaže krasnu naivnu umjetnost. Izložba kojom se Beorunski Fotorici pretstavljaju u Vinkovcima odražava raznolikost njihovog fotografskog shvaćanja. Ciljem ni u kom slučaju nije sjediniti njihov fotografski stil nego istaći različite poglede na svijet koji ih okružuje i koji se trude u svojim fotografijama izraziti. I pored toga se ipak radi o kompaktnoj izložbi čijom je zajedničkom točkom doživljaj koji proizlazi iz dugotrajnih diskusija nad svojim radovima i koji je rezultat jednog dugogodišnjeg prijateljstva.

Otvorenje izložbe je u petak, 10. lipnja u 19 sati
u galeriji fotografije MERAJA
Vinkovci, Trg Sv. Ilije i Vinka