Hrvatska novinska fotografija 2007

 

Hrvatska novinska fotografija 2007

 

Zbor fotoreportera HND-a organizirao je tradicionalnu, petu putujuću izložbu “Hrvatska novinska fotografija 2007”, sastavljenu od

radova hrvatskih fotoreportera s natječaja za fotoreportera godine “Pavao Cajzek” i natječaja za najbolju fotografiju s

područja kulture i umjetnosti “Ivan Fabijan”.

Izložba predstavlja 116 najboljih fotografija i laureate natječaja Zbora fotoreportera “Pavao Cajzek” i  “Ivan Fabijan” za 2007. godinu,

te natječaja HND-a za fotografiju godine “Nikša Antonini” i natječaja HZSN-a (Hrvatski Zbor sportskih novinara) za sportskog fotoreportera godine.

 {yoogallery src=[/images/izlozbe/hnf/] height=[120] width=[120] }

Titulu fotoreportera godine i Cajzeka osvojio je fotoreporter Vjekoslav Skledar iz agencije Cropix, za cjelokupan opus, jer ovo je nagrada za rad kroz cijelu godinu.

Nagradu “Ivan Fabijan” za najbolju fotografiju s područja kulture i umjetnosti u 2007. godini osvojio je fotograf i redatelj s HTV-a Luka Marotti, za fotografiju Ljudi pauci.

Antoninija i fotografiju godine 2007. osvojio je Robert Anić, urednik fotografije 24sata, za fotografiju “Tuga HSP-a”, ocjenjenu kao najbolji prikaz sjaja i bijede hrvatskih izbora.

Sportski fotoreporter 2007. godine je Igor Kralj iz 24sata, nagrađen za cjelokupan rad u prošloj godini.

 

Izbor fotografija za izložbu i knjigu vrhunski su odradili fotoreporteri Tom Dubravec iz Globusa, Božidar Vukičević iz Otvorenog mora, Jakov Prkić iz Cropixa i Krešimir Žanetić iz 24sata.

U žiriju za dodjele nagrada sjedili su fotoreporteri agencije AP Filip Horvat, fotoreporter agencije Jiwa iz Indonezije Saša Kralj, te jaka ekipa fotoreportera iz najjačih hrvatskih tiskovina; Ratko Mavar (Vjesnik), Davor Višnjić (Večernji list), Gordan Panić (Glas slavonije).

 

I ove godine fotoreporteri većine medijskih kuća u Hrvatskoj dali su veliki doprinos u promociji fotografije, kako u medijima, tako i kroz izložbe i knjigu kojima je prvenstveni cilj približiti široj javnosti fotografije naših autora. Fotografije u tiskovinama žive jedan dan, ali imaju trajnu dokumentarnu vrijednost, koju želimo prezentirati kroz izložbe i “godišnjak”.

 

Izložba je bila vrlo posjećena u Makarskoj i Splitu i Vodicama. Kroz Galeriju Foto kluba Split prošlo je više od 7000 posjetitelja, a izložba u galeriji našeg milenijskog Šime Strikomana, uvijek je pravi doživljaj jer je postavljena na otvorenom, niz ulicu u srcu Vodica.

Proteklih godina priredili smo izložbe u svim većim hrvatskim gradovima koje je vidjelo preko 300 tisuća posjetitelja.

 

Za knjigu i izložbu, kao i projekt u cjelini Zbor fotoreportera dobio je podršku ministra kulture g. Bože Biškupića.

 

Otvaranje izložbe u Vinkovcima je u petak, 5. rujna 2008. godine u 21 sat uCrkvi Sv. Ilije na Meraji.

Za posjetitelje izložba je otvorena od 05. do 14.09.2008 svaki dan od 19-21 sat